De wetenschap achter de My Magic Mud producten

“De wetenschap achter My Magic Mud producten” is opgesteld door Ph. D. Norman Horn, een scheikundig wetenschapper die de onafhankelijke laboratorium onderzoeken naar de efficientie van de My  Magic Mud producten heeft georganiseerd.

My Magic Mud producten maken je tanden klinisch bewezen witter

Carbon & Clay Company, de eigenaar van het merk My Magic Mud, heeft hun actieve kool mondverzorgingsproducten klinisch laten onderzoeken gedurende eind 2017 met een resultaat in januari 2018. Voor elk product is er een 21 dagen durende studie uitgevoerd met een deelname van minimaal 20 personen. Deze studies werden elk gemonitord doro een onafhankelijk klinisch laboratorium. Het specifieke doel van de studie was het vaststellen van de werkzame eigenschappen voor het witter maken van de tanden van de Actieve Kool Tandpasta Pepermunt en de Actieve Kool Tandpoeder Original. De resultaten zullen naar verwachting ook gelden voor de andere product smaken, aangezien deze dezelfde werkzame ingredienten bevatten.

Onderzoeksdeelnemers voor het onderzoek naar de tandpasta werden geinstrueerd hun tanden twee keer per dag 2 minuten met het product te poetsen en de deelnemers voor het onderzoek naar de tandpoeder werden geinstrueerd hun tanden één keer per dag 2 minuten met het product te poetsen. Na 3, 7, 14 en 21 dagen werden er digitale foto’s gemaakt van de resultaten, hierbij werd voor elke foto dezelfde camera gebruikt. De ‘VITA shades guide’ werd gebruikt om de visuele resultaten van de tandkleur te meten.

De gemiddelde verandering in tandkleur van de onderzoeksdeelnemer is in onderstaande grafiek uitgelicht. Zoals je kunt zien is er een duidelijke verbetering van de tandkleur van de gemiddelde deelnemer binnen slechts 21 dagen. De deelnemers die de tandpoeder gebruiken merkten een nog groter verschil in deze relatieve korte studie en 75% van alle deelnemers ondervond ook zelf een duidelijke verbetering van hun tanden.

Een andere belangrijke bevinding was dat geen enkele deelnemer negatieve resultaten ervaarde. Dit is significant omdat we niet alle variabelen in deze study hebben gecontroleerd, zoals hoeveel koffie of frisdrank de deelnemers dronken, die wellicht een minder optimale uitkomst hadden kunnen veroorzaken. In feite instrueerden we de deelnemers enkel hun mondverzorgingsroutine te veranderen en verder hetzelfde te doen als ze altijd deden. We denken dat deze onderzoeksomstandigheden meer realistisch zijn en op deze manier onze resultaten verder versterken omdat zo onze klanten nog meer vertrouwen kunnen hebben dat de My Magic Mud producten ook voor hen kunnen werken.

In onze eerdere studies bewezen we al dat My Magic Mud producten effectief tanden polijsten en grondig vlekken verwijderen. Door middel van deze nieuwe studies hebben we nu ook klinisch bewezen dat My Magic Myd tandpasta en tandpoeder de tanden van de meeste gebruikers effectief witter zullen maken.

Laboratorium analyse uitgevoerd om de Non-GMO en Glutenvrije eigenschappen te bewijzen

Alle ingredienten van onze producten zijn of anorganische materialen, zoals actieve kool en bentonietklei, of gecerficiteerde biologische organische producten, zoals de essentiele olien uit planten gebruikt voor de smaak. Omdat we enkel gecertificeerde biologische bronnen gebruiken, zijn we er zeker van dat zich geen GMO’s bevinden in onze eindproducten.

Toch zijn we nog een stap verder gegaan voor onze klanten. We hebben een onafhankelijk onderzoekslaboratoriumn gevraagd onze eindproducten te scannen op GMO’s om te zien of er op geen enkele wijze sporen van bv. pesticiden zoals Round-Up te vinden zijn (sporen daarvan zouden wijzen op de aanwezigheid van GMO’s). Zoals verwacht, testte geen enkele scan positief voor GMO’s.

Sporadisch wordt ons gevraagd of onze producten gluten bevatten. Sommige mensen denken onterecht dat er een risico is dat onze producten gluten bevatten omdat het ‘natuurlijke tandpasta’s’ zijn. We kunnen je verzekeren dat er absoluut geen tarwe bevattende ingredienten of andere bronnen van gluten worden gebruikt gedurende het productieproces van My Magic Mud producten. Maar, om nog meer zekerheid te kunnen geven hebben we ook hier een onafhankelijk laboratorium een gluten test laten uitvoeren volgens het nationaal erkende Amerikaanse test protocol (AOAC 38.12-02) voor zowel de tandpasta als de tandpoeder. Deze testen wezen, uiteraard, uit dat er geen sporen van gluten te traceren waren in onze producten.

My Magic Mud producten vallen binnen ‘American Dental Association’ (ADA) veiligheidsmarge

Tandglazuur behoort tot één van de hardste structueren in een menselijk lichaam. Als tandglazuur echter genoeg is afgesleten, kan het tandbeen daaronder bloot komen te liggen en beschadigd raken. Binnen de wereld van mondverzorging is daarom al veel onderzoek gedaan naar de effecten van mondverzorgingsproducten op zowel tanden als tandglazuur. Er wordt binnen de gehele industrie regelmatig getest op mondverzorgingsproducten ten behoeve van productontwikkeling en kwaliteitscontrole. De American Dental Association (ADA) heeft een standaard schaal vastgesteld voor mondverzorgingsproducten waaraan zij moeten voldoen. Het gaat om de Relative Dentin Abrasion (RDA) schaal (relatieve schuurwaarde voor tanden) en Relative Enamel Abrasion (REA) schaal (relatieve schuurwaarde voor tandglazuur).

De RDA waarde kent een score toe naar aanleiding van een referentie schuurwaarde (aan welke een waarde van 100 wordt toegekend). Bijvoorbeeld, een tandenborstel met alleen water heeft een gemiddelde RDA van 4. Reguliere baking soda scoort een 7. De meeste normale tandpasta’s scoren tussen de 70 en 100. Whitening tandpasta’s scoren meestal tussen 101 en 150. In tegenstelling tot wat vaak wordt geloofd, is het niet zo dat een tandpasta met een hogere RDA waarde minder veilig is dan een tandpasta met een lagere RDA waarde. De meest betrouwbare klinische onderzoeken beschikbaar laten zien dat elke tandpasta met een RDA waarde onder 250 is veilige voor levenslang dagelijks gebruik.

Vergelijkbaar kent de REA schaal een waarde toe naar aanleiding van een referentie schuurwaarde van 10. Elk product met een REA waarde van minder dan 10 valt binnen de veiligheidsnormen wat betreft schuurwaarde zoals vastgesteld door de ADA.

My Magid Mud tandpasta en tandpoeder zijn getest door een onafhankelijk laboratorium volgens de standaard procedure om de RDA en REA waarde vast te stellen, met onderstaande resultaten:

 RDAREA
My Magic Mud® Tandpasta1362.54
My Magic Mud® Tandpoeder1160.74

Deze studie werd gedaan in overeenstemming met de klinische richtlijnen van de FDA en werd uitgevoerd en beoordeeld volgens de FDA-monografie voor geneesmiddelen tegen tandbederf zonder recept voor menselijk gebruik en de klinische richtlijnen van de FDA .

Referenties:

My Magic Mud producten verwijderen vlekken aanzienlijk beter dan ADA referentie producten

Vlekken zijn nooit mooi op je tanden, en worden meestal veroorzaakt door voedsel en dranken zoals koffie, thee, frisdrank, fruit, snoep etc. Kan My Magic Mud helpen deze te verwijderen? Natuurlijk! Met behulp van goede onderzoeksprocedures kunnen we zelfs laten zien hoe goed My Magic Mud producten presteren onder realistische omstandigheden.

Zoals bij onze eerdere studies, betrokken we ook nu weer een onafhankelijk laboratorium om de effectiviteit van My Magic Mud tandpasta en tandpoeder voor vlekverwijdering te testen. Tandglazuur oppervlakken van runderen werden gebruikt voor deze test (er werden geen dieren geschaad of mishandeld gedurende elke van deze tests) en werden schoongemaakt en gepolijst. Daarna werd een dunne laag zuur aangebracht om de hechting en het ontstaan van vlekken te versnellen. De oppervlakken werden vervolgens gedurende 10 dagen bevlekt met koffie, thee en proteïne bronnen.

De glazuur oppervlakken werden gescoord door middel van een kleurmeter om zo een nul-waarde vast te stellen. Een ADA standaard reinigingsproduct werd gebruikt in deze studie als referentie, voor welke een RDA waarde van 100 werd vastgesteld. Dus, een waarde groter van 100 zou een betere vlekverwijdering dan het referentieproduct aangeven. De reinigingsprocedure bestond uit 800 dubbele poetsbewegingen met een standaard cross-borstelmachine. De gemiddelde waarden gemeten na de reinigingsprocedure zijn weergegeven in de volgende tabel:

Test ProductReinigings Ratio
ADA Referentie materiaal100.0
My Magic Mud® tandpasta156.1
My Magic Mud® tandpoeder124.1

Deze studie toont aan dat beide My Magic Mud producten significant effectiever zijn in het verwijderen van vlekken dan het ADA referentie materiaal. My Magic Mud tandpasta scoort hierbij nog beter dan het tandpoeder.

My Magic Mud polijst onderzoek

Tanden die ‘gepolijst’ zijn reflecteren licht beter. Dat wil simpelweg zeggen dat als je tanden mooi gepolijst zijn en je lacht, dat je straalt! De mate van polijsten is daarnaast goed te meten, zelfs onder niet-klinische omstandigheden. Een onafhankelijk laboratorium testte My Magic Mud tandpasta en tandpoeder op hun vermogen tanden te polijsten. Tandglazuur oppervlakken van runderen werden gebruikt voor deze test (er werden geen dieren geschaad of mishandeld gedurende elke van deze tests) en werden gepolijst tot een hoge mate van glans. Vervolgens werden de oppervlakken opgeruwd door ze 2 minuten te ontkalken in 1% zoutzuur. De opgeruwde oppervlakken werden vervolgens weer gemeten op mate van glans.

Na het proces van opruwen werden de oppervlakken onder een cross-borstelmachine geplaatst en 500 maal geborsteld met een My Magic Mud product. De oppervlakken werden vervolgens afgespoeld en wederom gescoord op hun mate van glans. Na de eerste meting werden de borstel en meetprocedure een aantal keer herhaald met elke keer meer borstelbewegingen. De oppervlakken werden hierna weer opgeruwd en de procedure werd voor elk product opnieuw herhaald.

Het verschil tussen de nul-meting en de onderzoeksscores van deze studie werden voor elk onderzoeksobject berekend. Dit vertegenwoordigde de toename in mate van glans (polijst score). Het gemiddelde en standaard afwijking van elke groep werd berekend. De resulaten zijn weergegeven in onderstaande tabel:

Test ProductGemiddelde polijst score voor aangegeven aantal borstel bewegingen
50010002000300040005000
My Magic Mud® tandpasta36.855.566.267.968.270.9
My Magic Mud® tandpoeder44.551.256.460.161.363.4

Samenvattend is de tandpasta effectiever in polijsten dan het tandpoeder. Echter, het tandpoeder is effectiever op de korte termijn (bij 500 borstel bewegingen) en heeft daardoor meer potentieel voor een korte periode. Over een langere periode is het waarschijnlijk dat de tandpasta effectiever is.

Niet-detecteerbaar loodgehalte in My Magic Mud producten & thermische activering vs. chemische activering van kool

We willen je vertellen hoe we onze producten gegarandeerd vrij houden van zware metalen (zoals lood) en een paar mythes ontkrachten over actieve kool en bentoniet klei. Laten we nog even iets dieper de wetenschap in duiken!

Allereerst, actieve kool kan gemaakt worden uit veel verschillende bronnen, maar er zijn in principe grofweg twee types: chemische geactiveerde kool en thermisch geactiveerde kool. Chemisch geactiveerde kool gebruikt zuren of basen in het proces van activeren. Thermisch geactiveerde kool wordt gemaakt door pyrolisatie in een inerte omgeving (zoals argon of stikstof) en vervolgens activering in een oxiderende omgeving. Hoewel je ook op een chemische manier actieve kool kunt produceren die redelijk veilig is, gebruikt My Magic Mud alleen thermisch geactiveerde kool uit kokosnootschillen. Zo weten we zeker dat er nooit chemicaliën in contact komen met onze ingrediënten en producten. Regelmatig uitgevoerde testen bij onze actieve kool bronnen zorgen ervoor dat we altijd zeker zijn dat er geen zware metalen onze producten aantasten.

Zoals met actieve kool, zijn er ook meerdere variaties in soorten klei. De veiligste soort klei is de klei die My Magic Mud gebruikt in haar producten: calcium bentonietklei. In feit is bentonietklei zelfs veilig (“generally regarded as safe”) verklaard door de FDA (de Amerikaanse voedsel en waren autoriteit).  My Magic Mud doet er echter nog een schepje bovenop door elke analyse certificaat van onze kleibronnen apart te checken voor we deze gebruiken voor productie.

Maar, My Magic Mud neemt veiligheid nóg serieuzer dan dit. Elk eindproduct ondergaat uitvoerige aanvullende onafhankelijke testen voor aanwezigheid van lood, die gebruik maakt van de meest moderne elementaire analyse technologie (ICP-OES of ICP MS). We kunnen daarom met gepaste trots zeggen dat onze meest recente testen op onze belangrijkste producten laten zien dat de concentratie van lood zo laag is dat deze niet detecteerbaar is door de gebruikte instrumenten. Dit is ruim onder de veiligheidsnormen van zowel de U.S.A., Canada en de EU. We zijn daarom heel trots dan we, gedurende elke stap van het productieproces, van de bron van onze ingredienten tot samenstellingsonderzoek en eindproductie, kunnen verzekeren dat onze producten volledig veilig zijn. Zodat je er op kunt vertrouwen dat je, elke keer als je je tanden poets, de allerbeste tandpasta gebruikt die er op dit moment op de markt te verkrijgen is.